Start ontwikkeling Logistics Robotics Experience Center in Moerdijk

Tien partijen onderzoeken samen haalbaarheid demo- en trainingsfaciliteit

Tien organisaties uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid zijn gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van een ‘experience center’ voor autonome mobiele robots (AMR) voor de logistieke sector. Dit ‘Logistics Robotics Experience Center’(LREC) wordt ondergebracht bij Schavemaker Logistics Solutions in Moerdijk. Het center krijg naast een demonstratiefunctie van de werking van robots in een operationeel logistiek bedrijf ook een showroom en trainingsfaciliteiten.
Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant.

Autonomous Mobile Robot (AMR)

Een AMR is een mobiele robot. Denk bijvoorbeeld aan onbemande voertuigjes die zelfstandig door het magazijn kunnen rijden en producten kunnen pakken of wegzetten. Ze kunnen zonder grote bouwkundige aanpassingen in de magazijnen worden ingezet.

Waarom dit initiatief?

In de logistiek is er een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. AMR kunnen dat gat opvullen. Ook maakt het een grotere productie mogelijk, met een hogere nauwkeurigheid, en nog veiliger ook. De moderne AMR- systemen kunnen bovendien in zeer korte tijd worden geïmplementeerd en in capaciteit worden uitgebreid. Hierdoor kunnen ook pieken in het logistieke proces goed worden opgevangen. Tenslotte kan het gebruik van hightech- en robotsystemen een nieuwe werknemer-doelgroep voor de logistiek aanspreken.

Waarom nu?

Door de toegenomen technologische mogelijkheden dalen de investeringskosten voor AMR, waardoor robots ook voor kleine en middelgrote warehouses binnen handbereik komen.
Verder kan robotisering bedrijven helpen om warehouses weerbaarder te maken tegen nieuwe disrupties zoals de corona-pandemie.

Juist in West-Brabant!

West-Brabant huisvest een groot aantal bedrijven die actief zijn in de logistiek. Er zijn ook veel magazijnen en opslagfaciliteiten. Er is dus een groot potentieel voor AMR. Tegelijkertijd willen de mbo- en hbo-onderwijsinstellingen in West-Brabant hun docenten en studenten graag opleiden in inzet en het gebruik van moderne logistieke robots. 

Logistics Robotics Experience Center

De samenwerkende partijen in LREC willen een faciliteit creëren waar studenten, maar ook logistieke bedrijven en overheden demonstraties van werkende logistieke robotoplossingen voor magazijn/warehouse toepassingen kunnen bijwonen.

De hybride vorm van een trainings-en demo centrum geïntegreerd in een operationeel logistiek bedrijf zal naar verwachting veel bedrijven en onderwijsaanstellingen aanspreken. Het gaat namelijk theorie en de nieuwste techniek combineren met de (operationele) praktijk.  Hiermee draagt het LREC bij aan de ontwikkeling van een Hybride Leer Omgeving specifiek voor de logistieke sector, voor Moerdijk en regio.

Aanpak

Het project rond het LREC start met een het uitvoeren van een onderzoek en een verkenning van bestaande en nieuwe partijen (bedrijven en onderwijsinstellingen) waarvoor een robot experience center voordelen zou kunnen hebben. Daarnaast zoeken de projectpartners uit welke partijen nodig zijn om zo’n center tot een succes te maken.

Met dit netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen zullen experimentele pilots in het LREC worden ontwikkeld. Dit kan op verschillende manieren, zoals als deelnemer aan een event, gastheer van demonstraties, als technologie partner etc.

Deze fase van de ontwikkeling van LCER wordt gefinancierd met een subsidie uit het Onderzoek- en Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

Initiatiefnemers

Schavemaker Logistics Solutions, REWIN West-Brabant, Stichting Breda Robotics, Logistics Community Brabant (LCB), CURIO, Associate Degrees Academie, SEIPA, Port of Moerdijk, Geek+ en gemeente Moerdijk. Andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te denken en onderzoeken. 

Dit project wordt/is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant.

Schavemaker Logistics & Transport

Schavemaker Logistics is een volwaardig logistiek dienstverlener die voor u een volledige oplossing op maat kan verzorgen. Deze value added service kunnen wij bieden door het gebruik van onder meer:

– 80.000 m² binnen- en buitenopslag
– Verschillende warehouses in Nederland en Polen
– Bovenloopkranen tot 40 ton
– Heftrucks tot 42 ton

Meer over Logistiek